Over

Parlevinkers 2014 65

V
ijftig mannen begeleid door diverse muzikanten zingen vol enthousiasme en met een gezellige uitstraling een repertoire van shanties, zeemansliederen en moderne seasongs.

Shanties zijn liedjes zoals die vroeger aan boord van de grote zeilschepen werden gezongen. Deze liedjes zijn vaak mondeling doorgegeven en kenmerken zich door een eenvoudige structuur en ze zijn dan ook makkelijk mee te zingen.

 

 

 

 

 

Vrijwel altijd is er een shantyman, dat was de voorzanger die ervoor zorgde dat de bemanning op de juiste manier en in het juiste ritme de liedjes zongen. De meeste liedjes zijn in het Engels, maar ook in de Duitse en Franse zeilscheepvaart werden aan boord werkliederen gezongen.

 

P1060682


T
ijdens een optreden van de Vechtse Parlevinkers is het altijd gezellig en het publiek zingt graag mee met de bekende Nederlandse zeemans liedjes. 
Eens per twee weken oefent het koor in het zalencentrum 't zand te Maarssen.

 

 

 

 

Het koor treedt ongeveer dertig maal per jaar op, in bejaardenhuizen, verzorgingshuizen, tijdens festivals en nautische evenementen. 

Ook wordt het koor regelmatig gevraagd om op te treden tijdens een familie- of bedrijfsfeest. In overleg wordt een programma samengesteld. 
Het koor beschikt over een eigen geluidsinstallatie, waardoor het onder verschillende omstandigheden kan optreden

 

Wilt u een optreden door ons laten verzorgen?
 Stuur dan een e-mail naar: info@parlevinkers.nl


Wilt u een CD bestellen?
Stuur een e-mail en u krijgt per omgaande informatie over betaling en verzending.

Wilt u lid worden?
Klik hier om een e-mail te sturen. 

De Vechtse Parlevinkers zijn lid van de Vereniging ShantyNederland, waarbij ongeveer honderd andere shantykoren en zeemanskoren zijn aangesloten.
Voor meer informatie klik hier.

parlevinkers-dvd_klHet Shantykoor De Vechtse Parlevinkers heeft drie CD’s en één DVD uitgebracht:

2005  CD Krakend Tuig (uitverkocht) 
2009  CD Met de Parlevinkers aan boord. (nog beperkt verkrijgbaar)
2014  CD en DVD Zingen en varen door de Stichtse Vecht

Op onze pagina Muziek vindt u alle informatie over onze CD’s en DVD

 

 

 

 

parlevinkerWat waren Parlevinkers?

De eerste parlevinkers waren roeibootjes van waaruit allerlei spullen verkocht werden aan schippers. De roeiers maakten zich vast aan zeilschepen en boden zo hun waren aan. De schippers van de zeilschepen waren hier niet zo blij mee, omdat het meeslepen van een volgepakte boot zo afremde. Toen de bootjes gemotoriseerd werden, was dit geen probleem meer en groeide de afzetmogelijkheden. De Parlevinker was herkenbaar aan de wit met groen geblokte balk rond de boot. In 2009 is de laatste parlevinkersboot gestopt met de handel op het water.

kaartjeWaar stroomt de Vecht?
Er zijn in Nederland twee rivieren met de naam De Vecht: de Overijsselse Vecht en de Utrechtse Vecht, deze laatste begint in Utrecht en stroomt noordwaarts tot in het IJsselmeer. De gemeente Stichtse Vecht waarvan Maarssen deel uitmaakt ligt voor een groot deel aan deze rivier.